Дієта по 1 групі крові

Дієта по 1 групі крові Схуднення

Багато професійних дієтологів вважають дієту за групою крові одним з найефективніших методів оптимізації ваги.

Дієта за групою крові. передісторія

Автор цієї дієти – доктор натуропатії зі США Пітер Д’Адамо, – спираючись на спостереження лікарів (гігієністів та генетиків), припустив, що здоров’я людей (захворювання серцево-судинної та травної, а також інфекційні) пов’язане з їхньою групою крові. Дієта людей також залежить від групи крові й підтримується за допомогою конкретного раціону. В результаті були розроблені дієти зі списками продуктів для кожної групи крові з поділом їх на ті, що сприяють оздоровленню, нейтральні та ті, що погано засвоюються людьми відповідної групи крові, провокують накопичення жирів і навіть мають токсичну дію.

Основні правила будь-якої дієти

При переході на будь-яку дієту важливо дотримуватись правил, які є основою будь-якого методу, а саме:

  • розумний розмір порцій;
  • помірна кількість калорій;
  • обмеження на жирну їжу;
  • обмеження на вечірнє харчування;
  • дієта – це ще й активний спосіб життя.

 Типова характеристика власників 1 групи крові

Ця найдавніша група крові умовно називається «Мисливець», й інші групи крові є еволюційними похідними від неї.

Люди з 1 групою крові, володіючи потужним імунітетом (який іноді протидіє самому організму) і сильною травною системою, погано звикають до нового раціону і здебільшого залишаються м’ясоїдами. Вважають за краще боротися зі стресовими навантаженнями, перемикаючись на фізичні.

 ТАБЛИЦЯ РАЦІОНУ ПРИ ДІЄТІ ПО 1 ГРУПІ КРОВІ

КорисноНешкідливоНе рекомендується
М’ясна дієта
Яловичина та телятина (печінка та серце), баранина.Курятина, курчата, індичата, м’ясо качки та кролятина.Свинина, гусятина.
Риба та морепродукти
Свіжа скумбрія та оселедець, сардина, лососеві, тріска, палтус, жовтий і смугастий окунь, осетер, райдужна форель, щука.Анчоус, корюка, камбала, кам’яний окунь, морський окунь, пікша, вугор, короп, креветка, річковий та морський рак (омар), краб, кальмар, устриці, мідії.Копчений лосось, солоний та маринований оселедець, смугаста зубатка, восьминіг, ікра.
Молочна дієта  вимагає жорсткого обмеження у споживанні молочних продуктів, тому що твій організм не здатний нормально їх засвоювати, і тому користі вони не принесуть Тобі.
Молоко, масло вершкове та соєве, домашній сир, сир із козячого молока, соєвий сир, курячі та перепелині яйця.Козяче молоко, кефір та кисле молоко, йогурт, морозиво, м’який сир, плавлений сир, молочна сироватка, сири Гауда, Брі, Камамбер, Швейцарський, Едемський, Пармезан.
Жирова дієта
Оливкова та лляна олії.Соняшникова та кунжутна олії, риб’ячий жир.Кукурудзяна, арахісова та бавовняна олії.
Насіння та горіхи
Гарбузове насіння і волоські горіхи.Насіння соняшника та кунжуту, фундук, кедрові горіхи, мигдаль та їх похідні, їстівні каштани.Арахіс, фісташки, кеш’ю, мак та продукти з них.
Бобова дієта
Квасоля плямиста, промениста або незграбна, вигна китайська (коров’ячий горох).Зелений горошок, турецький горох (нут), біла квасоля, стручки квасолі та гороху, червоні та чорні бобиОвочева квасоля, сочевиця, боби мідні та боби темні.
Злаки та крупи   Люди з 1 групою крові дуже погано переносять продукти з цільного пшеничного зерна, тому, що білки й глікопротеїни, що містяться в них, надають блокувальну дію на систему травлення, заважаючи повноцінному засвоєнню поживних речовин. Ця група продуктів є головним провокатором нарощування зайвої ваги.
Гречана та ячмінна крупа, рис та рисові висівки.Кукурудзяна і вівсяна крупа і пластівці з них, пророщена пшениця, пшеничні висівки, високосортне і першосортне вівсяне і пшеничне борошно.
 Борошняні продукти
Житній хліб, борошно з півби та спельти (види пшениці), рисове, житнє та ячмінне борошно, хліб зі спельти та полби, соєвий хліб, рисові коржики, житні чіпси.Зерновий хліб із різних злаків, гаряча здоба, пшенична маца та бублик, пшеничний хліб, хліб із пророщених зерен пшениці, кукурудзяні пампушки.
Овочева дієта. Більшість овочів корисні для людей з 1 групою крові. Але серед цих продуктів є такі, що здатні викликати серйозні розлади. Наприклад, білокачанна червонокачанна, цвітна та брюссельська капуста призводять до гіпотиреозу – розладу, спричиненого дефіцитом гормонів щитоподібної залози. Пасльонові культури (картопля, баклажан, томат і овочеві перці) можуть спровокувати розвиток артриту, тому що їх білки та глікопротеїни відкладаються у м’яких тканинах, що мають суглоби. Кукурудзяні білки порушують роботу підшлункової залози, приводячи до дефіциту інсуліну, а потім і діабету, що супроводжується ожирінням.
Листя буряків та листові овочі, цибуля, часник, петрушка, пастернак, хрін, шпинат броколі, артишок, топінамбур, листова капуста калі, кольрабі, стручковий гострий перець.Гриб глива, морква, буряк, редька, огірки, томати, гарбуз, кріп, бруква, зелений та жовтий овочевий перець, зелені оливки, селера, спаржа, цукіні.Капуста білокачанна та червонокачанна, брюссельська, кольорова та пекінська; картопля; баклажани; гриби печериці; кукурудза; грецькі оливки Каламата, іспанські чорні; авокадо; пагони люцерни.
Фруктова дієта
Сливи, чорнослив та інжир (смоківниця).Яблуко, груша, абрикос, персик, вишня, лимон, грейпфрут, банан, ананас, кавун, диня (крім Канталупи та мускатної), ківі, гранат, хурма, манго, виноград, журавлина, смородина, аґрус, малина, чорниця, фінік брусниці.Апельсин, мандарин, диня Канталупа та мускатна, полуниця, суниця, ожина, ревінь, кокос.
Соки та напої
Соки: сливовий, ананасний, сік чорної вишні. Напої: столова мінеральна та фруктові шипучі води. пажитник сінний, сарсапарель.Соки фруктові та ягідні: абрикосовий, виноградний, грейпфрутовий, журавлинний. Соки овочеві: томатний, огірковий, морквяний та інші. Напої: зелений чай, біле та червоне вино, пиво. м’яти (шандра), ромашка аптечна, деревій, шавлія, бузина, вербена, валеріана, дудник китайський, женьшень, коров’як, корінь солодки, чебрець, шоломник.Соки фруктові та овочеві: яблучний, апельсиновий, капустяний Напої: яблучний сидр, дієтична фруктова вода, чорний чай, кава. ревінь, щавель кучерявий, гідрастист, тирлич, кукурудзяні приймочки (кукурудзяний шовк), ехінацея.
Спеції та приправи
Каррі та куркума, петрушка, кайенський перець, червоні водорості (багрянки), пухирчастий фукус, агар-агар.Лавровий лист, кріп, чебрець, кмин, аніс, коріандр, гвоздика, базилік, майоран, паприка, запашний перець, шафран, естрагон, шавлія, м’ята, бергамот, кардамон, гірчиця, сіль, хрін, часник, соєвий соус, гірчиця, джем, шоколад, ячмінний солод, мед, цукор-пісок, коричневий цукор, желатин.Оцет, каперси, мускатний горіх, чорний та білий перець, ваніль, кориця, кукурудзяний крохмаль, соління та маринади, кетчуп.
Вітаміни мінерали та харчові добавки
Вітаміни В та К, а також кальцій, марганець, йод, ферменти панкреатичної залози.Інші вітаміни, крім А та ЕВітаміни А та Е.

Таким чином, при 1 групі крові основою щоденного раціону є м’ясо та риба. При цьому порції та жирність страв із цих продуктів повинні бути в розумних межах. Рослинна їжа також переважно корисна. Злаки та продукти з них, що погіршують обмін речовин в організмі людей з 1 групою крові, сприяють збільшенню ваги, і тому їхнє споживання має бути мінімальним. Кислі фрукти, особливо цитрусові та молочні продукти, також необхідно скоротити або виключити з раціону.

Оцініть статтю