10 помилок в складанні раціону

10 помилок в складанні раціону Схуднення

Люди, які вирішили худнути, далеко не завжди володіють знаннями в дієтології і великим досвідом. Тому часто вони довіряють інформації виробників продуктів харчування, громадської думки і рекламі. Пропонуємо познайомитися з 10 помилками в складанні раціону, які краще не повторювати.

Більшість людей не усвідомлюють помилок в складанні раціону. Наші рекомендації допоможуть пролити світло на головні помилки, допущені під час дієти. Продукти, перераховані нижче, вважаються союзниками у справі втрати ваги. Однак, якщо ми придивимося уважніше до їх змісту і дії на організм, виявиться, що дієтичний характер — всього лише ілюзія.

Отже, ось найпоширеніші помилки, про які повинен знати кожен

Солодкий аспартам — не чинить негативного впливу на здоров’я

Підсолоджувач — це речовина, що додається в багато продуктів. Аспартам відноситься до популярних замінників цукру білого. Може здатися, що низькокалорійний підсолоджувач не чинить негативного впливу на здоров’я. Тим не менш, аспартам (Е951) може мати канцерогенний потенціал. Це речовина в 200 разів солодше сахарози, але в той же час воно підвищує ризик розвитку раку легенів та печінки. Крім того, аспартам може посприяти передчасних пологів. Американські вчені довели, що вживання аспартама підвищує частоту деяких онкологічних захворювань (переважно лімфом і пухлин кровоносної системи). Європейське агентство з безпеки харчових продуктів не заборонив використання цього солодкого речовини, оскільки результати дослідження американських вчених не є достатньою науковою основою. Аспартам знаходиться в жувальній гумці, їжі типу light, в цукерках і молочних продуктах. Дискусії на тему шкідливого впливу аспартама на здоров’я, а також дослідження, які могли б дати однозначну відповідь на це питання, все ще тривають.

Легкі безе малокалорійні

Легкі, пухнасті, солодкі безе зовсім не є здоровою низькокалорійної закускою. Перед черговим походом в пекарню варто було б познайомитися з рецептом цього ласощі. У білки, розтерті до однорідної маси, кондитер додає висококалорійну цукрову пудру. Безе вагою 10 грам містить близько 40 ккал. Крім того, солодку випічку часто збагачують кремом, приготовленим на основі вершків або маскарпоне. Енергетична цінність такого десерту досить висока. Після вживання одного безе ніхто не розтовстіє. Але у випадку солодощів і солоних перекусів, як ми знаємо, апетит приходить під час їжі. Існує висока ймовірність того, що ми з’їмо від декількох до декількох десятків штук.

Соєве молоко — замінником коров’ячого

Соєве молоко вважається здоровим замінником коров’ячого, оскільки не містить лактози. Люди з непереносимістю молочного цукру часто вживають соєві делікатеси. Енергетична цінність натурального соєвого молока невисока і приблизно дорівнює калорійності знежиреного молока. Виробники, йдучи назустріч потребам покупців, випускають широкий асортимент соєвих продуктів з різними смаками. На прилавках магазинів ми знаходимо бананове молоко, ваніль і шоколадне. Ці напої збагачені цукром, який легко засвоюється організмом і різко збільшує рівень цукру в крові. Найбільш корисним вибором стане натуральне соєве молоко, позбавлене різних добавок.

Соєве молоко

Коричневий цукор краще

Коричневий цукор впродовж багатьох років вважався більш здоровим замінником білого. Тим не менш, вміст калорій у них однаково. Тростинний (темний) цукор набагато дорожче, але так само, як і білий, містить сахарозу. Дисахарид сприяє набору маси тіла незалежно від рослини, яке стало його джерелом. І коричневий, і білий цукор шкідливі для тих, що худнуть людей. Білий цукор містить близько 396 ккал, коричневий близько 373, тому різниця відносно невелика. Заміна білого продукту темним може призвести лише до одного – зменшення товщини гаманця.

Темний хліб краще

Темний хліб належить до числа продуктів, дуже часто є об’єктом фальсифікації. Виробники, бажаючи підвищити продажі і стимулювати споживачів купувати саме їх продукцію, активно підкреслюють, що це здоровий продукт. Житній хліб з борошна грубого помелу вважається саме таким. Він відрізняється сіро-коричневим забарвленням. Виробники пшеничного хліба, виготовленого на основі дріжджів, а не закваски, бажаючи поліпшити його зовнішній вигляд, додають, зокрема, карамель. Кірка хліба, збагаченого цією добавкою, має шоколадно-коричневий колір. Краще триматися від таких продуктів подалі і завжди читати етикетки перед покупкою. Добавки на зразок глюкозно-фруктового сиропу, кукурудзяного крохмалю не впливають на схуднення позитивного впливу.

Продукти light підсилюють ефект схуднення

Багато людей вибирають дієтичне солодощі і так звані продукти лайт, щоб підсилити ефект схуднення. У шоколаді для тих, що худнуть мало цукру, але зате більше жиру. Калорійність цього ласощі практично така ж, як і у традиційного продукту. Ще одним продуктом, який може бути згубним для фігури, є рисові вафлі. Легкі і низькокалорійні закуски містять дуже мало клітковини і білка, тому забезпечують відчуття ситості лише на короткий час. Голод з’являється дуже швидко, тому що містяться в них цукру легко засвоюються. Варто відмовитися від такого продукту, як дієтичні пластівці для сніданку. Вони містять добавки у вигляді глюкозно-фруктозного сиропу, зацукрованих фруктів, ячмінного солодового екстракту. Такі пластівці чинять негативний вплив на схуднення.

Салати низькокалорійні

Овочі низькокалорійні і не призводять до збільшення ваги. Тим не менш, продукти, які додаються до них під час приготування салатів, повнять. Слід відмовитися від сметани, вершків або сухариків з маслом. Як огірки, так і стручкова квасоля містять мало калорій, але якщо об’єднати їх з вищезазначеними додатками, в цьому не буде ніякого сенсу. Обід дійсно вийде овочевим, але також у ньому буде присутній чимало порожніх калорій. Тому, незважаючи на вживання здорової їжі рослинного походження, ми не схуднемо. Можна нівелювати цей ефект популярних салатів, замінюючи вершки, сметану знежиреним йогуртом.

салат

Хрустка паніровка не шкідлива

Пісне м’ясо курки знаходиться в списку дозволених продуктів навіть дуже строгих і ефективних дієт (наприклад Дюка, south beach). Тим не менше, якщо ми посмажимо його в паніровці у великій кількості жиру, вийде їжа, сприяє збільшенню ваги. Аналогічна ситуація складається з рибою і морепродуктами. Спосіб приготування страви має вирішальне значення для схуднення. Пісне м’ясо, риба і морепродукти повинні бути приготованими на пару, запеченими або смаженими, але без додавання жиру. Тільки тоді вони допоможуть втратити зайві кілограми і не призведуть до збільшення жиру в організмі.

Жовті сири не повнять

Дієтологи застерігають від надмірного споживання копченостей та інших м’ясних продуктів, часто забуваючи про полнящих жовтих сирах. Сир Гауда містить в 100 грамах 356 ккал. У цій порції тільки близько 25 г білка і 0,10 г вуглеводів, як мінімум 28 г жиру тваринного походження. Це насичені жирні кислоти, які сприяють підвищенню рівня холестерину в крові і збільшення ваги. Тверді сири потрібно вживати в помірних кількостях: один скибочку (20 г) містить близько 74 ккал і 6 г жиру. Про цьому потрібно пам’ятати, готуючи смачні бутерброди.

Алкоголь не повнить

Люди, які п’ють занадто багато, дуже худі, а іноді виглядають і зовсім виснаженими. Звідси і з’явилася помилкова думка, що алкоголь не повнить. Між тим, це дуже велика пастка, в яку потрапляє багато людей. Келих солодкого вина містить 120 ккал (6 великих огірків), а чарка горілки — до 190 ккал (близько 0,4 кг черешні). Люди, що п’ють алкоголь, втрачають апетит і часто їдять не стільки, скільки треба, і тому мають низьку масу тіла. Якщо ж ми об’єднаємо нормальний раціон з алкогольними напоями, навряд чи ефект нас задовольнить. Найпідступнішим є солодкі коктейлі, які крім алкоголю містять багато цукру.

Оцініть статтю