Готування і прибирання кухні завжди йдуть рука до руки. Іноді прибирання займає навіть більше часу, ніж саме куховарство. Замість того, щоб спочатку готувати, а потім прибирати, скористайтеся нашими порадами, які підкажуть, як бути більш акуратною і раціональною під час приготування їжі.
Чистота без клопоту!
Кулінарія – це одна з форм мистецтва, тому кухарі більше зосереджені на готуванні, ніж на прибиранні. Безумовно, кінцевим і головним результатом має стати смачна страва, але чому б не навчитися прибирати на кухні прямо під час роботи? Адже це економить час і допомагає нам бути більш організованими, що, в свою чергу, дає можливість насолоджуватися процесом і витрачати менше сил.
Підготовка до роботи
Щоб стати акуратним кухарем потрібно підготувати робоче місце. Дістаньте з шафок всі необхідні інгредієнти і розмістіть їх на кухні. Якщо ви збираєтеся готувати відразу кілька страв, розділіть продукти відповідно до їх призначення. Розставте каструлі і сковорідки на потрібні пальники і, якщо необхідно, розігрійте духовку. Підготуйте інші необхідні елементи, такі як обробні дошки, миски й мірні кухлі. Щоб в процесі готування судомно не шукати потрібні речі і не створювати безлад, зробіть так, щоб всі необхідні кухонні інструменти і пристосування були у вас під рукою.
Читайте також: Як відчистити від жирного нагару сковорідку?
Прибирання кухні під час приготування їжі
Якщо ви готуєте печиво або смаженину з овочами, потрібно бути максимально акуратною і дотримуватися чистоти. Ось як це слід робити:
Ховайте інгредієнти після використання
Якщо ви вже відміряли потрібну кількість борошна для печива, заховайте його назад в шафку або комору, перш ніж приступати до додавання рідин або змішування. Це допоможе не захаращувати робочу зону і підтримувати порядок на кухні.
Викидайте сміття відразу
Покладіть на стіл шматок газети або паперового рушника і складайте на нього овочеві обрізки, яєчні шкарлупки, обгортки від масла, брудні непотрібні пакети та інше сміття. Після того, як закінчите чистити овочі та обробляти м’ясо, згорніть папір з очищеннями і викиньте в сміттєву корзину. До речі, щоб зробити цей процес ще простішим і зручнішим, поставте кошик для сміття поруч із собою.
Не відкладайте миття посуду на потім
Використані ножі, миски, мірні кухлі, ложки та інший посуд одразу промивайте або замочуйте в гарячій воді. Це запобіжить налипанню і засиханню їжі і надалі заощадить масу часу. Коли їжа тушкується на плиті або поставлена в духовку, можна приділити посуді більше часу. Якщо у вас є посудомийна машина – вам пощастило. Якщо немає, доведеться мити самостійно, але ви швидко з цим впораєтеся, оскільки попередньо замочили все в гарячій воді.
Читайте також: Правила прання та догляду за одягом із шерсті
Використовуйте спеціальні підставки
Кладіть лопатки для помішування, ложки та інші предмети, за допомогою яких ви перевіряєте готовність страв, на паперові рушники або спеціальні тримачі, щоб не замащувати ними стіл або плиту.
Останні штрихи
Якщо блюдо перекладається в тарілки, відразу вимийте посуд, в якому воно готувалося, це набагато спростить подальше прибирання. Наприклад, каструлю, де варилися макарони, набагато легше вимити поки вона ще гаряча. Те ж саме стосується і плити, яка краще піддається очищенню поки пролита рідина і шматочки їжі не ній ще не засохли. Пам’ятайте про те, що саме акуратність і раціональність допоможе вам без особливих зусиль підтримувати чистоту і швидко готувати.