Ароматна кава – це саме той напій, з якого більшість із нас починає день. Як зберегти зерна свіжими, а смак – справжнім?
Каву можна пити по-різному – з цукром чи без, з вершками, молоком чи корицею – але неодмінною умовою якості культового напою є аромат і свіжість кавових зерен. Передбачається, що справжній поціновувач не меле одразу ж усю партію зерен, а лише ту частину, яку збирається вжити негайно.
Як зберігати каву в зернах
Як же зберегти якість кавового зерна, поки, змеленим, воно не потрапить у чашку?
Основне, що варто пам’ятати – боби дуже крихкі. Точніше, ті ефірні олії й тонкі аромати, за які каву і цінує весь світ, починають руйнуватися практично відразу ж після обсмажування і вельми чутливі до сонячного світла, температурних коливань і окислення на повітрі. Крім того, не секрет, що кавові боби абсорбують вологу і здатні вбирати запахи.
Читайте також: Як харчуватися правильно при обмеженому бюджеті
Існує погляд, що кавові зерна краще зберігати в холодильнику. З цим готові посперечатися експерти: відомо, що зберігання в холодильнику за помірної температури негерметично закоркованої місткості з кавою (особливо, якщо щонайменше раз на день її потрібно діставати й відкривати, щоб узяти денну порцію) призводить лише до того, що окисні процеси значно прискорюються. Ну і в нещільно закритій банці ніщо не вбереже кавові боби від зайвої “ароматизації” насиченими запахами холодильника.
Краще зберігати каву в зернах у темному, прохолодному місці (чудово підійде буфет, комора або навіть кухонна шафа) у герметичній місткості (скляній або порцеляновій, адже пластикові або металеві контейнери можуть зіпсувати аромат) з непрозорими стінками.
Якщо ж є необхідність зберегти каву в зернах на більш тривалий термін, ніж 1 – 2 тижні, можна залишити герметично закорковану місткість у морозильнику за температури не вище 15 градусів нижче нуля. Кавові зерна весь період зберігання не варто “турбувати” – відкривати місткість, виносити на світло, струшувати.