Здавалося б, немає нічого складного, щоб вимити посуд до блиску. Однак, це не зовсім так. Багато господинь намагаються впоратися з цим завданням інтуїтивно, сподіваючись, що вода і мийний засіб допоможуть їм досягти потрібного результату, а потім дивуються, чому жовтіють білі тарілки або псується антипригарне покриття на сковороді.
Зміст
Як правильно мити посуд?
Ось низка порад, які допоможуть вам правильно мити посуд, довгі роки зберігаючи його в первозданному вигляді.
Поради
- Мийте посуд відразу після їди. Якщо залишити його немитим хоча б на годину, їжа, що залишилася, засохне і вам доведеться докласти набагато більше зусиль для її очищення, що може призвести до подряпин на кухонному посуді. Це правило особливо стосується керамічного посуду, який має властивість фарбуватися після кави, чаю та рідин з підвищеною кислотністю.
- Хоча б раз на тиждень позбавляйтеся кальцинування посуду, яке утворюється через тверду воду.
- Розділяйте посуд за розмірами перед завантаженням у посудомийну машину або раковину. Така організація дозволить заощадити час та місце на кухні.
- Використовуйте максимально гарячу воду. Це особливо важливо для видалення засохлої їжі та гігієни харчування в цілому.
- Залишайте простір між тарілками в посудомийній машині та не захаращуйте злив у раковині.
- Щоразу після завершення миття посуду, чистіть зливний отвір.
- Користуйтесь ополіскувачем. Він допомагає видалити плями, що важко змиваються, і дозволяє посуду швидше висихати.
- Візьміть за правило регулярно чистити посудомийну машину. Якщо цього не робити, крихітні шматочки їжі, жиру та мильної піни будуть накопичуватися всередині, і спричинятимуть неприємні запахи.
Читайте також: Яка олія найкраще підходить для смаження?
Заборони
- Не перевантажуйте раковину або посудомийну машину. Велике завантаження перешкоджає ретельному миттю і часто забиває злив.
- Звичка обполіскувати посуд до миття приносить більше шкоди, ніж користі. По-перше, так ви витрачаєте більше води (якщо у вас стоїть водний лічильник, ймовірно ви прагнете економії), а по-друге, такий підхід робить миття посуду менш ефективним. Мийний засіб призначений для видалення частинок їжі та жиру. Якщо ви змиєте їх водою під час попереднього полоскання, а потім скористайтеся рідиною для миття посуду, це може призвести до сколів та тріщин на тарілках.
- У жодному разі не мийте ножі та сковорідки в посудомийній машині. Після цього ножі можуть потьмяніти, а сковорідки втратити антипригарне покриття. Також слід уникати миття в посудомийній машині кухонного приладдя з дерева, чавуну, кришталю, а також розмальованого посуду.
- Не залишайте ганчірки та губки на стільниці біля раковини. Вони є розсадником бактерій, які зі стільниці можуть потрапити на харчові продукти.
- Не використовуйте занадто багато рідини для миття посуду. В такій ситуації більше не означає краще, оскільки частина мийного засобу може залишитися на тарілках навіть після ретельного полоскання.
- Не кладіть гострі предмети в посудомийну машину гострою стороною вгору. Це здоровий глузд, який на практиці гарантує вашу безпеку при витягуванні посуду.
- Не думайте, що злив із сіточкою захистить каналізацію від засмічення. Не залишайте шматочки їжі в раковині, викидайте їх у відро для сміття, і робіть це до того, як посуд потрапить у раковину. Зазвичай причиною засмічення стають пакетики від чаю, фільтри для кави, залишки креветок, картопляні очищення, яєчна шкаралупа, жир, варений рис, бананова шкірка, м’ясні хрящі та кістки.