Грейпфрут. Що ховається під цедрою?

Грейпфрут. Що ховається під цедрою? Здоров'я

Грейпфрут з’явився наприкінці 19 століття внаслідок схрещування апельсина та помпельмусу. Плоди у вічнозеленого дерева великі масою до 500г. Грейпфрут – соковитий цитрус, улюблений багатьма за насичений кисло-солодкий смак із гіркуватістю. Його використовують для приготування варення та джему, соку та лікеру. Сік грейпфрута відмінно поєднується з рибою, м’ясом, яловичим язиком та печінкою.

Сила вітамінів сонячного фрукта

Грейпфрут – криниця життєво необхідних речовин. У ньому містяться вітаміни В1, В2, Р, D, провітамін А. Плоди багаті ефірними оліями, клітковиною, органічними кислотами, пектиновими речовинами, кальцієм та калієм. Гіркий присмак грейпфруту надають глікозид та нарингін.

Корисні властивості грейпфрута люди використовують для лікування багатьох хвороб:

  • серцево-судинні захворювання;
  • печія та болі в шлунку;
  • профілактика атеросклерозу;
  • функціональні розлади печінки;
  • перевтома та авітаміноз;
  • підвищений рівень холестерину.

Позитивно впливає грейпфрут для організму загалом. Завдяки вмісту чарівної речовини нарингіну, фрукт покращує обмін речовин та сприяє спалюванню жиру.

Вагітним жінкам буде достатньо з’їдати пару часточок на день, щоб організм отримував необхідні вітаміни та корисні речовини.

Грейпфрут при цукровому діабеті можна і потрібно вживати, оскільки він регулює рівень глюкози в крові. Лікарі рекомендують додавати фрукт в їжу або з’їдати половинку грейпфрута кілька разів на тиждень перед їжею. При постійному вживанні цитрусу багато симптомів хвороби помітно зменшаться. Грейпфрут займає перше місце у списку фруктів для хворих на діабет.

Яка шкода від грейпфруту?

Грейпфрут, протипоказання якого вже давно виявили вчені, не варто вживати людям при виразці шлунка та хворобі дванадцятипалої кишки. Оскільки висока кислотність фрукта негативно впливатиме на слизову оболонку шлунка.

Грейпфрут
Фото: pixabay.com

Людям з підвищеним артеріальним тиском не потрібно вживати грейпфрут у поєднанні з лікарськими препаратами. Також плоди не рекомендуються при хронічних захворюваннях нирок та циститі.

Цедра соковитого цитрусу

Цедра грейпфрута – це шкірка фрукта без білої гіркої плівки, має смак з гіркуватістю і чудово замінює цедру лимона в деяких стравах. У цедрі грейпфрута міститься багато ефірної олії, а також безліч корисних речовин та вітамінів:

  • бета-каротин;
  • кальцій та калій;
  • залізо та магній;
  • фосфор та цинк;
  • вітаміни групи В, З, РР, А.

Завдяки вмісту фітонцидів, цедра має антибактеріальні властивості, покращує обмін речовин, сприяє боротьбі організму з грипом та застудою. Цедру плоду додають у чай, використовують при виготовленні спиртних напоїв, випічки, цукерок. Також цедра грейпфрута вважається легким афродизіаком.

Як вибрати стиглий та свіжий фрукт

Грейпфрут рекомендують вживати у свіжому вигляді. На прилавках магазинів та ринків великий вибір фруктів, але будь-кому хочеться придбати найкраще. Як правильно вибрати грейпфрут? При виборі грейпфрута слід звернути увагу на кілька факторів:

  1. Аромат свіжого фрукта відчувається на значній відстані.
  2. Стиглий цитрус не має ознак старіння (зморшок), він пружний.
  3. Фрукт може мати оранжевий, рожевий та жовтий відтінок.
  4. Наявність значної кількості червоного кольору на шкірці свідчить, що грейпфрут солодкий. Але темні мітки свідчать про псування плода.

Не варто надавати значення незначним пошкодженням на шкірці, це лише результат тертя фрукта об гілки.

Оцініть статтю