Як зберегти свіжість кавунчика літом і восени цікавить багатьох, адже цей смаколик є прекрасним доповненням нашого щоденного раціону. І якщо картоплю, моркву тощо, у разі чого, можна без проблем купити в магазині, то з кавунами справа куди складніша. Їх або немає у продажу, або ціни просто непідйомні для більшості сімей. Тому для багатьох постає питання про те, як довше зберегти кавун свіжим, щоб його можна було подати, наприклад, до новорічного столу. Якщо дотримані всі умови для збереження соковитих плодів, то насолоджуватися солодкою ягодою можна до самого лютого. До речі, багато господинь кавуни консервують або солять, варять з ароматної м’якоті сиропи і варення, але зі смаком свіжого кавуна це все одно порівняти неможливо. Найкраще для зберігання підходять пізні сорти. І, звичайно, дуже важливо дотримуватися нескладних правил.
Отже, як зберегти свіжість кавуна?
Перше, що потрібно зробити, це вибрати сухе провітрюване приміщення, в яке практично не надходить світло, в ньому і зберігатиметься урожай.
Головна умова якісного зберігання кавунів – забезпечення м’якої поверхні. Якщо зберігати плоди на стелажах і полицях, то потрібно обов’язково підстилати солому. Тільки в таких умовах на кавунових кірках НЕ з’являтимуться плями і вм’ятини. Категорично не можна зберігати солодку ягоду в контейнерах, навалом. Важливо, щоб кавуни не стикалися, тому час від часу слід перевертати ягоди, робити це потрібно в тканинних рукавичках.
Звичайно, при будь-якому зберіганні слід дотримуватися відповідного температурного режиму, вологісті повітря. Для зберігання кавунів вологість у приміщенні повинна бути до 85%, але не менше 80%, температура – не вище 3 градусів тепла. При надто сухому повітрі кавуни швидко висохнуть, зіпсуються.
Для кращого збереження можна, перед відправкою кавунів у льох на стелажі, залишати їх під соломою приблизно на 1 або 2 дні. Таким чином кавунова кірка трохи зневоднюється, і плоди будуть довше зберігатися.
Кілька тижнів можна зберігати кавуни ще одним способом – в коробі під піском. Кавун поміщають в ємність, ящик або короб, засипають піском і поміщають його в льох, у прохолоду. Недолік такого способу зберігання – це неможливість регулярної перевірки якості кавунів, в результаті – невелика тривалість зберігання.
Можна зберігати малу кількість кавунів у холодильнику. Для цього плоди слід обмотати щільно папером, помістити на нижню полицю. Максимальна тривалість такого зберігання – два місяці.
Слід врахувати, що для зберігання відбирати краще неушкоджені кавуни, без вм’ятин, тріщин і плям. Оптимальна вага кавуна при цьому повинна бути близько 4 кг. Таким чином, цілком реально зберегти свіжий кавунчик до зими, потрібно лише дотримуватися умов зберігання.