Як зберегти часник на зиму?

Як зберегти часник на зиму Корисні поради

Часник часто вирощується на дачах і може зберігатись рік, якщо вибрати правильну технологію зберігання. Як зберігати часник на зиму, що варто враховувати під час зберігання, розглянемо далі.

Як зберегти часник свіжим?

Існує два види часнику: озимий та літній. Якщо зібрати врожай у потрібний час, то головка не розпадатиметься зубчиками і довго пролежить.

Озимий часник збирають наприкінці липня, а літній ближче до осені, в останніх числах серпня. Слідкуйте, щоб головки не були пошкоджені. Вони викопуються лопатою чи вилами, не можна стукати ними одне одного. Якщо на лушпинні залишається земля, то її знімають руками. Підготовлені головки зав’язують у пучки і підвішують у прохолодному сухому приміщенні. Головки, які зазнали пошкоджень, використовують у першу чергу, вони довго не зберігатимуться.

Зібраний часник просушують до 5 днів з урахуванням погодних умов. Бажано відсортувати головки за розміром, так їх простіше буде зберігати.

Часник, який не придатний для тривалого зберігання, маринують, солять або поступово використовують у їжу до настання холодів.

В яких умовах зберігати часник узимку?

Зберігати часник необхідно у сухому, темному місці. В якості приміщень для зберігання нерідко підходить балкон, погріб або холодильник.

При виборі місця для зберігання часнику не забувайте про ці умови:

  1. Вологість до 80%. В іншому випадку часник або гнити почне або висохне.
  2. Підберіть тару для зберігання. Часник можна зберігати у коробках із дерева, пластику або у скляних банках.
  3. Температура зберігання не повинна перевищувати 5 градусів тепла.

Який часник зберігається краще?

Якщо потрібно тривале зберігання, то вибирайте літній часник. Він має більше соку та вологості за рахунок чого легко переживає довге зберігання.

Зимові варіанти часнику вже з середини зими почнуть гнити, розпадатися на зубки або покриватися пліснявою. У цьому випадку його з’їдають або переробляють.

Найкраще зберігається часник у косах, які заплітаються зі шпагату та стебел самого часнику. У такому вигляді він може зберігатися навіть на кухні і завжди буде у вас на увазі. При цьому не потрібна ні тара для зберігання, ні багато місця. Коси з часнику можуть висіти прямо на гвоздиці у стіні, доповнюючи інтер’єр. За бажання можна перетворити зберігання часнику на стильну інсталяцію.

Багато дачників забирають урожай із собою до міст, тому його зберігання стає важливим питанням. У квартирі не так багато простору, щоби дозволити собі експерименти з овочами.

Оцініть статтю