Неможливо уявити сучасне життя без посуду. Призначення її може бути різне. Без кухонного начиння не приготувати їжу, без святкового сервізу не накрити гарний стіл, без витончених келихів не випити шампанського під час романтичної вечері, а без зручних дитячих наборів не нагодувати улюблене чадо.
Види посуду
Залежно від призначення весь посуд можна поділити на:
- кухонну;
- їдальню;
- допоміжну.
Кухонний та допоміжний посуд
Кухонний посуд не обмежується лише каструлями і сковорідками, хоча їх різновиди займають значну частину зі списку. Важливими критеріями при виборі є: діаметр, матеріал виготовлення, наявність антипригарного покриття, а додатковим бонусом можна сміливо назвати знімні ручки, які дозволяють не лише трансформувати улюблену сковороду у форму для запікання, а й помітно полегшують зберігання кухонного начиння, адже не кожен може похвалитися великий кухні.
Але, незважаючи на всі можливі трансформації, краще мати окремий посуд під кожен вид приготування. Набагато зручніше закип’ятити молоко в молочнику або зварити кашу для дитини в ківшику, ніж використовувати для цього каструлю. І вже тим більше нікому не спаде на думку кип’ятити воду в мисці, коли є чайник.
Не варто також забувати про допоміжний посуд, без якого, проте, процес приготування сильно ускладниться. Марно шукати альтернативу гарному друшляку і мучитися з тарілками та кришками, зливаючи й промиваючи макарони, що зварилися. Хоча сучасна побутова техніка має безліч спеціальних насадок для подрібнення, багатьом людям досі приємніше користуватися ступками, терками та товкачками.
Столовий посуд
Якщо для правильного вибору кухонного посуду потрібно бути фахівцем або хоча б добре розбиратися в процесі приготування, то при виборі столового начиння можна просто покластися на інтуїцію та особисті переваги. Розібравшись зі столовими, закусочними, десертними та пиріжковими тарілками, можна звернути увагу на більш вишукані та витончені блюдця для ікри, подовжені для риби або у формі раковини (кокіль) для подачі устриць, рагу та салатів.
Не менш різноманітний і вибір склянок, келихів та фужерів. І, навіть якщо не вдаватися до подробиць і не підбирати окремий келих під кожен вид спиртного, вибір мінімального набору склянок може вимагати певної кількості часу та уваги.
І все ж таки, крім відповідності важливому переліку опцій і вимог, посуд (незалежно від того призначений він для свят або щоденного використання), повинен дарувати позитивні емоції та викликати бажання якнайшвидше приступити до трапези.