Як правильно зберігати борошно вдома, щоб не завелися жучки

Як правильно зберігати борошно вдома Корисні поради

У цій статті йтиметься про те, як зберігати борошно різних видів у домашніх умовах. Правильні режими зберігання допомагають вберегти його від комах, плісняви ​​та псування. Але що робити, якщо борошняні жучки вже завелися?

Як правильно зберігати борошно в домашніх умовах

Щоб якнайдовше зберігати борошно, потрібно звертати увагу на такі параметри:

  1. Температуру;
  2. Вологість;
  3. Місце і тара.

Оптимальний рівень вологості повітря в домашніх умовах, де потрібно зберігати муку — у діапазоні 60—65 %. Рекомендована температура – ​​від +5 до +15. Однак, якщо говорити про довгострокове зберігання, то температура має бути нижчою за +5, аж до мінусових значень. Причому різкі та часті коливання температури та вологості погано позначаються на її якості.

Будь-який жир під дією кисню окислюється і прогоркає. Тому борошно із високим вмістом жирів має невеликі терміни зберігання. З поширених видів борошна до жирних сортів відносяться:

  • Вівсяна;
  • Цільнозернова пшенична (другого сорту та нижче);
  • Соєва;
  • Кукурузна;
  • Житня.

Найшвидше псується вівсяна. Виробники рекомендують використовувати її протягом трьох місяців.

Термін придатності борошна при температурі близько 0 °С

Тривалість зберігання різних видів борошна може суттєво відрізнятись один від одного. Деякі види зберігаються лише кілька місяців, інші — роки. Терміни придатності найпопулярніших із них:

  • Пшеничне борошно низьких сортів – близько 6-8 місяців;
  • Сортове житнє – 4-6 місяців;
  • Кукурудзяна та соєва (не дезодорована) – 3-5 місяців;
  • Соєва дезодорована – до року.

Таблиця термінів зберігання різних видів борошна

ВидТермін придатності (м-ци)
Рисова120 (до 10 років)
Крупчатка (борошно тонкого помолу)12-18
Ячмінна10-18
Горохова12-16
Макаронна пшенична8-12
Пшенична вищий сорт, перший, другий12
Кунжутна12
Вівсяна8-10
Амарантова8-9
Соєва6-9
Пшенична хлібопекарська6-8
Житня4-6
Обоїна4-6
Обдирна4-6
Посіяна3-5
Кокосова3-6
Арахісова2-6
Кукурузна3-4
Мигдальна2-4

Таблиця термінів придатності борошна

У якій тарі зберігати борошно в домашніх умовах

Якщо борошно необхідно зберігати довго, спочатку проходить підготовчий етап просушки при кімнатній температурі. Її розсипають тонким шаром на харчовому папері або металевому листі і залишають на кілька годин.

борошно

Якщо кількість борошна невелика, її можна тримати в паперовому пакеті або в мішку з натуральної тканини.

Льняні мішки для борошна

Деякі господарки звикли шити лляні мішки для домашнього зберігання борошна. Вони невеликого, зручного розміру та не займають багато місця. Перед тим, як у такий мішок засипати борошно, його кип’ятять у солоному розчині 1-2 хвилини (3 столові ложки солі на літр води) і добре просушують. Просолена тканина перешкоджає появі плісняви ​​та проникненню шкідників. У лляному мішку, поміщеному в прохолодну комору, мука зберігається тривалий час.

Харчові пластикові контейнери

Найзручнішим і найсучаснішим сховищем для борошна в домашніх умовах став пластиковий контейнер. Особливо, якщо йдеться про великі обсяги (від 10 кг і більше). Такі ємності мають зручну форму та досить місткі. Можна знайти об’ємом до 25 літрів та більше. Вони мають герметичну кришку, що запобігає потраплянню туди вологи, пилу, бруду та комах. Харчові контейнери мають бути виготовлені з очищеного пластику та призначені для харчових продуктів.

Замість контейнера можна використовувати велику пластикову пляшку з-під води з кришкою, що закручується. Однак, через вузьку шийку пляшки — це не дуже зручний спосіб зберігати борошно в домашніх умовах.

Скляні ємності для борошна

Для тривалого зберігання сипких продуктів зручні скляні ємності. Наприклад, великі банки із щільно прилеглими кришками. Кришки найкраще використовувати пластикові, призначені для консервування.

Залізні ємності

Щоб зберігати борошно в домашніх умовах, часто використовують залізні банки з ущільнювачем. Однак, до таких банок важко знайти кришку, що добре прилягає. Саме тому залізна тара для тривалого зберігання не підходить.

Кращі місця для зберігання борошна в домашніх умовах

  1. Деякі запахи борошно активно поглинає. Тому приміщення для муки вибирають чисте, сухе, затемнене, без сторонніх запахів.
  2. Бажано виділити окрему полицю, або відсік у шафі. Не варто вибирати місця у верхньому секторі кухні. Тепло і гар від працюючої плити йдуть нагору, тому борошно буде нагріватися, просочуючись запахами. Значні перепади температури призводять до потіння борошна. У ньому накопичується волога, що сприяє швидкому її псуванню.
  3. Полицю з борошном необхідно періодично знезаражувати і протирати водою з оцтом. Можна використовувати пульверизатор. Однак стежити, щоб волога не потрапляла на борошно.

Захист борошна від шкідників

При тривалому зберіганні борошна, в ньому можуть завестися борошняні дрібні жучки або личинки молі. Ця проблема актуальна навіть за наявності в будинку невеликих її об’ємів. Тому необхідно знати про деякі прості способи, як краще уберегти борошно від шкідників.

Порятунок від комах

  1. Покладіть у ємність очищені часточки часнику. Фітонциди, що містяться в його ефірних оліях, відлякують «непроханих гостей».
  2. Якщо для збереження борошна ви використовуєте паперовий або тканинний мішок, то помістіть його в аналогічну тару більшого розміру. Між ними на дні та по стінках розкладете сухі квіти календули, яка відлякає комах своїм запахом.
  3. Аналогічну властивість має лавровий лист. Його можна класти прямо на борошно по 2-3 штуки на 1 кг. Примітно, що лавровий лист, володіючи досить інтенсивним запахом, відганяє дрібних шкідників, але не відчувається у борошні! Крім того, сушене листя вбере в себе зайву вологу, що продовжує термін зберігання.
  4. У боротьбі із комахами на кухні добре себе зарекомендувала м’ята. Причому використовувати можна не тільки рослину, а й звичайну м’ятну жувальну гумку. Розкладіть кілька відкритих упаковок жуйки навколо мішка. Дрібні паразити не переносять цей запах і не полізуть у запаси їжі.
  5. Помічено, що борошняні шкідники бояться запаху дьогтю. Тому шматочки дьогтярного мила, розкладені в місцях, де знаходяться борошно і крупи, запобігають появі жучків. Незважаючи на різкий запах мила, продукти із щільно закритими кришками, їм не просочаться. Тому цей простий спосіб можна взяти на замітку, щоб зберігати борошно в домашніх умовах.

Як дізнатися, що в борошні завелися жучки

Якщо вдома зберігати борошно, виконуючи всі умови, захист від борошняних жучків забезпечений. Однак, при порушенні правил можуть з’являтися різні ознаки їх існування. Коли борошняні жучки стали видно неозброєним поглядом, краще не намагатися рятувати заражене борошно. Навіть після знезараження у нього залишиться специфічний запах та присмак. Хіба що віддати його на корм худобі.

борошно на столі

Однак, якщо в мішку із запасами виявлено перші ознаки появи жучків чи личинок, не поспішайте викидати борошно! Пропустіть його крізь дрібне сито, відокремивши від комах, а потім прожаріть у духовці. 10 хвилин за 100-120 градусів буде достатньо.

Тару, в якій знаходилося заражене борошно, необхідно продезінфікувати.

  • Паперові мішки краще викинути.
  • Тканинні випрати і розжарити гарячою праскою.
  • Контейнери ретельно промити миючим засобом із щіткою. Після повного висихання, ємності можна знову використовувати.

Види борошняних шкідників

Хлібний точильник

Цей шкідник може потрапити в борошно через погані умови та недотримання норм зберігання на хлібних заводах або в пекарнях. Спочатку жучки з’являються у сушках, печиві, пряниках, а потім перебираються далі. Хлібний точильник може поїдати не тільки борошно, продукти, а й папір, одяг, кімнатні рослини.

Мукоїд рудий

Цей борошняний шкідник потрапляє до будинку з фабрик, складів, млинів, магазинів та поширюється з неймовірною швидкістю. Однак примітно, що він з’являється лише у місцях із підвищеною вологістю. Якщо в будинку сухо, то мукоїд не виживає за таких умов і швидко гине.

Борошняний хрущак

Найнебезпечніший ворог не тільки для борошна, але й для інших продуктів. Часто його можна помітити у манці, крохмалі.

Продукти, заражені борошняним хрущаком, вживати небезпечно! Можливі сильні отруєння та алергічні реакції.

Харчова міль

Цю комаху важко вивести через її швидке розмноження. Харчова міль дуже швидко розповсюджується, переходячи з одних продуктів на інші. Спочатку починає поїдати сухі, потім переходить інші.

Ще кілька порад як зберігати борошно в домашніх умовах

Борошно постійно потрібно перевіряти на смак і контролювати, щоб у ньому не з’явилися сторонні присмаки: кислий, гіркий, затхлий і т.д.

Перші ознаки псування:

  • Зазвичай надмірну вологість визначають долонею. Якщо борошно холодніше навколишнього повітря, значить, його час сушити, щоб не завелася пліснява.
  • З’явилися грудочки, павутинки, різні цятки, крихти — потрібно швидко вживати заходів щодо його збереження.
  • На підвіконнях або в інших місцях помічена мошкара — з’ясуйте її походження. У тому числі, перевірте всі запаси продуктів.
  • Окремо варто згадати про таке явище, як самозігрівання. Це мимовільне нагрівання великої кількості зернових (у тому числі борошна). Нагрівання відбувається в результаті фізичних процесів та поганої теплопровідності. Тому великі мішки з борошном потрібно постійно перевіряти. При необхідності розсипати тонким шаром та підсушувати у чистому прохолодному приміщенні.
Оцініть статтю