Що можна їсти руками за столом? – Основні правила етикету

Що можна їсти руками за столом? Корисні поради

Вдома на кухні ми часто можемо дозволити собі з’їсти певні продукти руками, не замислюємось про норми етикету, як кажуть в дома всі свої. Проте у ресторані, на діловій вечері чи просто у гостях потрібно знати  певні правила етикету за столом, а саме, – що можна їсти руками, а що – виделкою та ножиком, щоб не виглядати зі сторони некультурною людиною. Насправді їсти можна багато чого за столом без приборів руками, основне, щоб руки залишалися чистими і їх не прийшлось облизувати. Деколи навпаки, люди намагаються показати себе настільки культурними, що всі страви, навіть хліб наколюють на виделку та ріжуть на менші кусочки. А це ознака того, що людина не знає правил етикету за столом та виглядає зі сторони кумедно.

Перше, що можна їсти руками – це хліб. Якщо офіціант не подав вам його спеціальними щипцями, хліб можна брати руками, поклавши його на пиріжкову тарілочку, слід відламувати шматочки руками. Так само, до речі, можна їсти листя салату, спаржі, якщо вони звісно, не інгредієнти салату, подані без соусу. Дехто вважає листя зелені елементом прикраси тарілки, проте все, що знаходиться на тарілці має бути їстівним і його треба їсти.

Піцу можна їсти за допомогою виделки та ножа, але краще – руками, взявши з а допомогою серветки, щоб не замастити руки.

Піца

Сир подають двома способами: нарізаним скибочками або цілим шматком, поруч з яким лежить ніж. Шматочки сиру наколюють спеціальною сирною виделкою або закусочною.

М’ясо дичини, птиці потрібно брати та відщипувати руками по шматочку від кістки та їсти.

А от відбивні, стейки, котлети, тушковане м’ясо їдять за допомогою столових приборів. Виделку тримати потрібно у лівій руці, а ніж – у правій. Відрізати м’ясо по шматочку краще і з’їдати його, а не всю відбивну пошматувати відразу.

Шашлик із шампура знімати потрібно тупою стороною ножа або виделкою.

Морепродукти – креветки, устриці, їсти потрібно руками. Їх  подають з невеличкою виделкою, але її функція – допомогти відокремити м’ясо, щоб потім рукою взяти ракушку руками і випити вміст.

устриці

Омарів, лобстерів їдять за допомогою спеціальної виделки, лопатки та щипців, якими роздавлюють панцир.

Бутерброд, канапе можна їсти як руками, так і з допомогою виделки та ножа. Проте колі він закритий, у формі сандвіча, то його зручно їсти і можна це робити руками.

Звісно, що руками їдять і цікаві канапе на шпажках, чи фуршетні корзинки-тарталетки з різними наповнювачами.

Фрукти на фуршетному столі можна брати руками та їсти без виделок, або використати шпажки, якщо такі є. Артишок також дозволяється також їсти руками, відриваючи по листку, не використовуючи столових приборів, відходи складають на тарілку.

Перші страви, якщо вони подані у посуді з двома вушками, потрібно їсти ложкою, набираючи у напрямку від себе. При цьому їсти потрібно беззвучно, без сьорбання. Допускається в ресторані, щоб перша страва не до кінця була спожита, не варто тарілку нахиляти, щоб виїсти весь бульйон. Ложку від першої страви не кладуть на стіл, а залишають у тарілці.

Якщо перша страва подана у горнятку, як кава або чай, з одним вушком, то ложки не потрібно, просто випийте бульйон.

шматочок торта

Десерти, серед яких: печиво, тістечка, зефір, випічка без кремів, можна їсти, не використовуючи десертні прибори. Проте торт, панна-коту, вершки з фруктами чи шоколадом, морозиво, звісно руками їсти не вийде, для цього підійде десертна або чайна ложка.

Оцініть статтю