Як ви думаєте, які місця є найбруднішими у квартирі або в будинку? Багато хто вважає, що це передпокій і туалет. Але як виявилося, це помилка більшості домогосподарок. Найбільша кількість мікробів живе на кухні. Так-так, у тому місці, де ви з сім’єю приймаєте їжу. Тож, сьогодні поговоримо про те, що таке гігієна харчування, і як правильно підтримувати порядок на кухні. Звичайно, ви можете сказати, що у вас там ідеально чисто. Але давайте разом подивимося, чи всі складові гігієни харчування дотримані на вашій території.
Харчові відходи, брудний посуд, губки, вологі ганчірки й продукти — це найкраще середовище для життєдіяльності та розмноження всіляких бактерій. Ви навіть не уявляєте, що ідеально витертий хвилину тому кухонний стіл може бути найбруднішою поверхнею у квартирі! Чому? Тому що на нього перемістилися шкідливі мікроорганізми, які накопичилися у вологій губці, що лежить у вас в районі раковини.
Саме тому ротавірусну інфекцію найчастіше підхоплюють малюки від пів року до двох років. Організм маленьких дітей не завжди може відбити напад мікробів. Через це маленькі дітки важко переносять харчові отруєння, страждають розладом шлунка і часто скаржаться на болі в животику. Тож, навіть якщо вам здається, що квартира блищить чистотою, з появою в сім’ї дитини, гігієну харчування, а саме кухонний лад, все одно потрібно переглянути.
Нижче наведено низку основних правил, які допоможуть вашим дітям не зустрічатися з хвороботворними мікробами, а рости здоровими маминими помічниками.
Гігієна рук
Ретельно мийте руки! Нерозумно про це говорити й ніяково нагадувати, але все одно… Чому так важлива гігієна рук, навіщо нас із дитинства змушують їх мити? А тому, що бактерії найчастіше потрапляють в організм саме з пальців. Миття рук має займати не менше двадцяти секунд у теплій проточній воді з милом. Особливу увагу приділяйте міжпальцевим ділянкам долонь. Спеціальна щіточка допоможе видалити бактерії з-під нігтів. Якщо в процесі готування задіяні риба або м’ясо, після їхнього оброблення руки потрібно обов’язково вимити. А якщо у вас на руках є ранки — заклейте їх пластиром, попередньо обробивши перекисом водню.
Правильне зберігання продуктів
Будьте уважні під час зберігання та обробки харчових продуктів. Не допускайте контакту продуктів, готових до вживання, із сирими припасами, такими як яйця, риба та м’ясо. Відомі випадки, коли скасування цього правила призводило до важкого отруєння всієї родини.
Але гігієна харчування полягає не тільки в зберіганні їжі, а також у її правильній обробці. Більшість хвороботворних бактерій становлять небезпеку від +5 до +60˚С, і навіть під час заморожування частина з них не гине. Тому, якщо м’ясо почало псуватися, то морозилка його не врятує, а тільки призупинить псування на деякий час.
Небезпечна концентрація бактерій відбувається в розігрітій, не прокип’яченій або не просмаженій їжі. Більшість мікробів гинуть під час кип’ятіння, але ви маєте знати, що температура всередині шматка м’яса сильно відрізняється від температури бульйону, в якому воно вариться. І щоб знищити сальмонел, кілограмовий шматок м’яса потрібно варити на середньому вогні не менш як годину.
Гігієна кухонного столу
Гігієна харчування не може обійти стороною кухонний стіл. Не лінуйтеся і завжди ретельно протирайте поверхню столу після приготування або прийому їжі. Для цих цілей використовуйте губку. Не варто користуватися ганчірками для протирання, тому що на них накопичується більше кишкових бактерій. Залиш бабусі бабусині звички.
Раз ви сидите в інтернеті й читаєте цю статтю, значить точно можете собі дозволити розщедритися на набір губок або серветок. А якщо ви економите на покупках таких важливих дрібниць, то чините нерозумно.
Запам’ятайте одне золоте правило гігієни харчування, яке допоможе вашій родині уникнути харчового отруєння:
Чим би ви не користувалися, ганчіркою, універсальною серветкою чи губкою, якщо від них починає неприємно пахнути й цей запах не проходить навіть після миття — негайно викидайте ці засоби прибирання!
Неприємний запах — це ознака наявності хвороботворних бактерій у величезній кількості. Для більшої безпеки потрібно протирати робочі поверхні кухонного столу дезінфекційним засобом, а також обробляти ним злив раковини та відро для сміття.
Харчові відходи та сміття
Під час приготування їжі завжди утворюються відходи. Це ідеальне середовище для розмноження величезної кількості хвороботворних мікробів. Якщо відходи вийшли від яєць, риби або м’яса, краще таке сміття покласти в окремий пакет і вже потім викидати в сміттєвий кошик. З цієї ж причини не залишайте брудний посуд і обробні дошки на потім. Мийте їх одразу і роби це ретельно.
Гігієна харчування, це не тільки правильне зберігання і вживання їжі, а й приготування їжі. Тому у вас на кухні мають бути три різні обробні дошки: для сирої риби, сирого м’яса і варених продуктів. Дошки мають бути гладкими, тому що в порах і тріщинах мікроби легко затримуються навіть після миття.
Найбільше бактерій накопичують обробні дошки з м’якої деревини. Вони схильні до всіляких сколів і подряпин, які важко ретельно промити. Тут допоможе тільки зішкрібання верхнього шару (щоб оголити чисту поверхню) або обробка дезінфекційним засобом, що вбиває мікробів. А краще — і те, і інше.
Намагайтеся регулярно викидати сміття і мити підлогу на кухні. Різні дрібні відходи можуть накопичуватися не тільки на робочих поверхнях столу, обробних дошках і у відрі для сміття, а й на підлозі. Жодна найакуратніша господиня не зможе встежити за всіма крупинками їжі, які потрапляють зі столу або стільниці.
Кухонна підлога — це взагалі окрема стаття про гігієну, але ви запам’ятайте одне: якщо у вас є маленька дитина, особливо та, що повзає, — мити кухонну підлогу потрібно не рідше, ніж 1 раз на день. Карапуз постійно тягнутиме до рота руки, якими щойно тупцював по брудній підлозі, і ви нічого не зможете з цим вдіяти. Але справа не тільки в малюку… Ми, дорослі, самі на своїх ногах розносимо все кухонне сміття по всьому периметру квартири або будинку.
Дитяча гігієна харчування
- Виділіть малюкові окремий посуд.
- Не мийте його тарілочки, чашечки й столові прилади загальними губками. Заготовте для цих цілей окремі йоржики, щіточки та серветки.
- Часто недостатньо простого промивання дитячого посуду під проточною водою, а педіатри не рекомендують використовувати для цих цілей мийні засоби, тому просто обдавайте посуд окропом. Але зверніть увагу на те, що не всі предмети можна кип’ятити.
- Уникайте тарілок, чашок і пляшечок складної форми. Їхні затишні закуточки дуже важко відмиваються навіть маленьким йоржиком.
- Якщо в дитячій пляшечці залишилося недопите молочко, не залишай його на потім навіть у холодильнику. У молоці можуть накопичуватися мікроби, які становлять загрозу для здоров’я малюка.
Дотримуйтесь цих порад і дотримуйтесь гігієни харчування. Нехай ваша кухня буде завжди затишною і чистою, обід корисним і смачним, а малюк здоровим, міцним і веселим.