Чи варто переплачувати за органічне молоко?

органічне молоко Корисні поради

В супермаркетах просто рябить в очах від молочного різноманіття: соєве, мигдальне, кокосове. Але і «звичайне» молоко з-під старої доброї корови не відстає за кількістю всіляких видів: омега-3-вітамінізоване молоко, низько пастеризоване молоко, ультрапастеризоване молоко і т.д.

Чи варто вибирати органічне молоко?

«Якщо ви можете дозволити собі заплатити зайвий долар за півгалона молока, тоді так», – ділиться думкою дієтолог Максін Сігел, менеджер по харчовому тестуванню у Consumer Reports. Департамент сільського господарства США вимагає, щоб органічні молочні ферми використовували на 100% органічний корм для корів, без гормонів росту та антибіотиків. Купівля органічного молока також підтримує здорові методи ведення сільського господарства. Органічне молоко коштує трохи більше, але в його склад входить більше лінолевої і омега-3 жирних кислот.

Знежирене, одно- і двовідсоткове молоко. В чому різниця?

Різниця більша, ніж ви думаєте. Вісім унцій (236 мл) 2-відсоткового (зі зниженим вмістом жиру) молока містять 122 калорії і 5 г жиру, з них 3 г насиченого; 1-відсоткове молоко (з низьким вмістом жиру) має 102 калорії і 2 г жиру, в основному насиченого. Знежирене (зняте) молоко – найлегше: 83 калорії і практично 0 г жиру. Крім того, в ньому трохи більше кальцію, ніж у незбираному молоці. А отримувати достатню кількість кальцію, особливо з їжею, надзвичайно важливо для здоров’я кісток.

Хіба жир у незбираному молоці не корисний?

Незбиране молоко дійсно містить кон’юговану лінолеву кислоту (CLA), яка може захистити від раку та хвороб серця, але цього недостатньо для того щоб перекрити 4,5 г насичених жирів.

Раціон, розрахований на 2000 калорій в день, повинен містити не більше 13 г насиченого жиру. «Якщо ви випиваєте кілька склянок молока в день, важко триматися у межах», – додає Сігел.

Омега-3-вітамінізоване молоко – це хороший спосіб отримати «корисні жири»?

Молоко, збагачене омега-3 жирними кислотами, містить від 32 до 50 мг корисного жиру на склянку, це всього лише мала частка рекомендованих для здоров’я серця 500 мг в день. Крім того, омега-3 кислоти додаються у формі позбавленого смаку риб’ячого жиру або водоростей, виходить, що ви разом з молоком ковтаєте харчову добавку. Це не ідеально. Дослідження показують, що омега-3 добавки менш ефективні, ніж продукти які містять омега-3. «Так що, краще з’їсти дві порції жирної риби в тиждень», – робить висновок Сігел.

Що означає позначка UHT?

Це означає, що молоко пройшло високотемпературну короткочасну пастеризацію, тобто обробку при ультра високій температурі: молоко було нагріте до температури 275 ° F (135 ° С) і зберігало цю температуру 1-2 секунди. Цей процес вбиває більше 99,9% бактерій і робить можливим зберігання молока протягом 1-6 місяців.

Картонні пакети стерильні і не пропускають кисень й світло. Пастеризація змінює структуру білків у молоці, дає йому легкий присмак кип’яченого й трішки знижує рівень вітаміну B. При низькотемпературній пастеризації молоко нагрівають до температури 145 ° F (63 ° C) за 30 хвилин. Такий процес пастеризації вбиває будь-які потенційно шкідливі бактерії, при цьому залишаючи більшу частину корисних мікроорганізмів недоторканими.

Оцініть статтю