Чому варто їсти хурму? – Розкриваємо корисні властивості цього фрукта

Чому варто їсти хурму? Корисні поради

Свіжі ягоди, фрукти, овочі бувають не тільки влітку, але й восени, взимку. Звісно, вирощені в теплих країнах, проте не менш корисні від наших яблук, вишень, полуниці, тощо. Власне з середини осені починають з’являтися на полицях супермаркетів гранати, цитрусові, хурма. Власне про користь останнього фрукту, чи точніше, ягоди, ми розповімо у цій статті.

Які корисні вітаміни та мікроелементи містяться в хурмі?

Хурма – дуже корисна, її рекомендують їсти під час вагітності для поповнення організму вітамінами, покращення травлення, дітям та людям на дієтах для схуднення.

100 г хурми орієнтовно містить: 60 ккал, приблизно 17 г вуглеводів, пів грама білків, немає жирів.

Серед основних корисних речовин, що містяться в хурмі, можна виділити наступні:

  • вітаміни: С, РР, Е, А;
  • мікроелементи: кальцій (приблизно 126 мг у 100 г), калій (200 иг у 100 г), залізо (2,5 мг в 100 г), фосфор, марганець, магній (56 мг в 100 г), йод, мідь;
  • лимонна та яблучна кислоти, каротин (1,2 мг в 100 г хурми).

Чим корисна хурма?

  1. Цей фрукт багатий на пектини, які позитивно впливають на стан мікрофлори кишківника, має атибактеріальні властивості,  також володіє скріплюючою дією, допомагає боротися з діареєю.
  2. Також властивості антиоксиданта нічим не менші за властивості зеленого чаю.
  3. Залізо, яке міститься в хурмі, сприяє підвищенню рівня гемоглобіну у крові.
  4. Вітаміни С, Р та А укріпляють стінки судин, що допомагає загалом у профілактиці та лікуванні варикозного розширення вен.
  5. Калій, каротин, магній зміцнюють організм та зменшують ризик розвитку ракових пухлин.
  6. Загалом хурма підвищує працездатність, покращує працездатність, роботу нервової системи. Йод, якого часто нам не вистачає, міститься в хурмі, позитивно впливає на функціонування щитовидної залози.

Кому протипоказане вживання хурми?

Незважаючи на цінність та корисність хурми, все ж таки існують певні застереження щодо вживання її дітям до трьох років, годуючим грудьми жінкам, людям з проблемою закрепів, хворим на цукровий діабет, оскільки цей фрукт містить глюкозу, яка може підвищити рівень цукру в крові діабетиків.

Дітям до трьох років та жінкам під час лактації не варто вживати хурму, оскільки це екзотичний фрукт, який здатний викликати алергію, призвести до появи закрепів, оскільки шлунково-кишковий тракт у маленьких діток ще не є нормалізованим.Й

Оцініть статтю