Свіжі ягоди, фрукти, овочі бувають не тільки влітку, але й восени, взимку. Звісно, вирощені в теплих країнах, проте не менш корисні від наших яблук, вишень, полуниці, тощо. Власне з середини осені починають з’являтися на полицях супермаркетів гранати, цитрусові, хурма. Власне про користь останнього фрукту, чи точніше, ягоди, ми розповімо у цій статті.
Які корисні вітаміни та мікроелементи містяться в хурмі?
Хурма – дуже корисна, її рекомендують їсти під час вагітності для поповнення організму вітамінами, покращення травлення, дітям та людям на дієтах для схуднення.
100 г хурми орієнтовно містить: 60 ккал, приблизно 17 г вуглеводів, пів грама білків, немає жирів.
Серед основних корисних речовин, що містяться в хурмі, можна виділити наступні:
- вітаміни: С, РР, Е, А;
- мікроелементи: кальцій (приблизно 126 мг у 100 г), калій (200 иг у 100 г), залізо (2,5 мг в 100 г), фосфор, марганець, магній (56 мг в 100 г), йод, мідь;
- лимонна та яблучна кислоти, каротин (1,2 мг в 100 г хурми).
Чим корисна хурма?
- Цей фрукт багатий на пектини, які позитивно впливають на стан мікрофлори кишківника, має атибактеріальні властивості, також володіє скріплюючою дією, допомагає боротися з діареєю.
- Також властивості антиоксиданта нічим не менші за властивості зеленого чаю.
- Залізо, яке міститься в хурмі, сприяє підвищенню рівня гемоглобіну у крові.
- Вітаміни С, Р та А укріпляють стінки судин, що допомагає загалом у профілактиці та лікуванні варикозного розширення вен.
- Калій, каротин, магній зміцнюють організм та зменшують ризик розвитку ракових пухлин.
- Загалом хурма підвищує працездатність, покращує працездатність, роботу нервової системи. Йод, якого часто нам не вистачає, міститься в хурмі, позитивно впливає на функціонування щитовидної залози.
Кому протипоказане вживання хурми?
Незважаючи на цінність та корисність хурми, все ж таки існують певні застереження щодо вживання її дітям до трьох років, годуючим грудьми жінкам, людям з проблемою закрепів, хворим на цукровий діабет, оскільки цей фрукт містить глюкозу, яка може підвищити рівень цукру в крові діабетиків.
Дітям до трьох років та жінкам під час лактації не варто вживати хурму, оскільки це екзотичний фрукт, який здатний викликати алергію, призвести до появи закрепів, оскільки шлунково-кишковий тракт у маленьких діток ще не є нормалізованим.Й